Pyłek pszczeli kwiatowy 190gr

16,19 zł
Brutto

Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.

Ilość

Pyłek drahimski wielokwiatowy 190gr

Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.

Zastosowanie :

  • uzupełnienie codziennej diety z aminokwasy, biopierwiastki i witaminy,
  • regulacja przemiany materii, wspomaganie odchudzania
  • wzmacnianie organizmu, zwiększenie liczby czerwonych krwinek w krwi oraz podwyższenie poziomu żelaza
  • polecany w  zaburzeniach odżywania , przy braku apetytu
  • regulacja procesów trawiennych, wspomaganie przy zaparciach, pozytywny wpływ na wielkość i skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
  • działanie detoksykacyjne, ochronnie na wątrobę
  • Przeciwdziałanie zmianą miażdżycowym, wspomagająco przy hipercholesterolemii
  • Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. 
  • Odgrywa dużą rolę w neurohormonalnej regulacji procesów płciowych, poprawiając spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet oraz zapobiega poronieniom.

 

 

Powszechnie wiadomo, że pyłki kwiatowe  zawierają związki biologicznie czynne. Składnikami pyłków kwiatowych są  białka i wolne aminokwasy, tj. arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.

 Zwierają one  zarówno aminokwasy endo- jak i egzogenne. Aminokwasy endogenne organizm zwierzęcia może sam wytworzyć. Natomiast egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm tego rodzaju aminokwasów nie wytwarza. 

 Pyłki stanowią również bogate źródło flawonoidów, leukoantocyjanów, katechin, kwasu oleanolowego i ursolowego. W znacznych ilościach występują w nich fenolokwasy (ok. 2 g w 100 g), najczęściej kwas chlorogenowy, ferulowy, p-hydroksybenzoesowy i p-kumarowy. Wśród lipidów obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), m.in. kwas linolowy, γ-linolenowy i arachidowy.

W pyłku kwiatowym wykryto ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczące ilości potasu, magnezu, żelaza i cynku. W mniejszych ilościach występuje natomiast selen, bor, srebro, pallad, platyna, cyrkon i tytan.

Węglowodany to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.

Pyłek kwiatowy jest również źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.

OPIS POCHODZI ZE STRONY PRODUCENTA – PASIEKA FUJARSKICH

SWANSON
Pyłek pszczeli kwiatowy 190gr
3 Przedmioty